Lody na patyku

Lody na patyku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Domowe lody na patyku to przepyszny deser w sam raz na ochłodę w upalne dni, idealny dla dzieci. Są rewelacyjne w smaku łatwe do zrobienia, zawierają tylko cztery składniki. To bardzo uniwersalny przepis bo maliny można zamienić na inne sezonowe owoce lub też ich nie dodawać wtedy uzyskamy pyszny śmietankowy smak lodów.

Składniki

  • 250 ml mleka skondensowanego bez cukru
  • 250 ml mleka zwykłego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g malin

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy opłukane maliny i blendujemy je do uzyskana jednolitej konsystencji.
    W drugiej misce razem z cukrem pudrem miksujemy mleko zagęszczone do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, następnie dodajemy zwykłe mleko i całość razem łączymy, gotową bazę do lodów dzielimy na dwie równe części.
    Jedną część masy łączymy z malinami dokładnie mieszając. Drugą część lodów pozostawiamy o smaku śmietankowym.
    Tak przygotowane masy wlewamy do pojemniczków na lody, nakładamy pokrywki z patyczkami i wstawiamy je do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc. ( Opcjonalnie zamiast pojemników na lody możemy użyć pojemniczki po jogurtach).

Składniki
  • 250 ml mleka skondensowanego bez cukru
  • 250 ml mleka zwykłego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g malin
Składniki