Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lody morelowe z bakaliami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Przygotuj mus morelowy: morele dokładnie umyj i bardzo cienko obierz. Następnie przekrój je na połówki, usuń pestki, po czym podziel na mniejsze kawałki. Zmiksuj je na gładko z cukrem pudrem.
Schłodzoną kremówkę oraz białka ubij na sztywno. Białą czekoladę posiekaj na bardzo drobne kawałki. Laskę wanilii przekrój na pół i czubkiem noża wyłuskaj z niej środek.
Przygotowany wcześniej mus morelowy połącz starannie z ubitą kremówką oraz z pianą ubitą z białek, dodaj wyłuskaną wanilię oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną masę lodową przelej do metalowego dużego naczynia, po czym wstaw do zamrażalnika na 4 godziny, co 20 minut mieszając ją łyżką. Następnie masę zamrażaj jeszcze przez 2 godziny.
Po dokładnym zamrożeniu wyjmij pojemnik z lodami z zamrażalnika. Z lodowej masy za pomocą łyżki do lodów uformuj kulki, ułóż je w szklanych pucharkach.
Lody morelowe udekoruj owocami (kawałkami świeżych moreli lub z syropu), rodzynkami, waflowymi rurkami oraz polewą toffi.
<strong>Lody morelowe można zrobić też w wersji bakaliowej i dodać do nich np. posiekane orzechy.</strong>Źródło: Świat kobiety