Lody mocno czekoladowe z dodatkiem pokruszonej czekolady ,polane likierem czekoladowym.

Lody mocno czekoladowe z dodatkiem pokruszonej czekolady ,polane likierem czekoladowym.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Domowe lody bez maszynki na upalne dni pyszne schłodzenie. Dla dorosłych polane likierem czekoladowym,dzieciom podane z bitą śmietaną. Bardzo polecam:)

Składniki

  • śmietanka kremówka 36% 350 ml
  • jajka 3 szt ( sparzone wrzątkiem)
  • cukier 4 kopiate łyżki ,jeśli chcemy bardziej słodkie dać więcej
  • woda przegotowana 1 łyżka
  • czekolada gorzka 20dkg + 5 dkg do pokruszenia
  • likier czekoladowy lub bita śmietana

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozp.w kąpieli wodnej.

    Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na puch,dodać 1 łyżkę przegotowanej wody.

    Białka ubić osobno ,pod koniec dać 2 łyżki cukru i jeszcze raz ubić.

    Śmietankę przelać do wyższego garnka i ubić,pod koniec dodać przestudzoną czekoladę,ubite żółtka,białka oraz pokrojoną drobniutko czekoladę,5dkg.

    Wszystko delikatnie wymieszać,dać do pojemników i do zamrażarki na min.4-5 godz.

  2. Smacznego życzę !

Komentarze do przepisu (8)

ciacho50 22 lipca 2017
Wolała bym na odwrót likier z lodami :) Pysznie wygląda Twój deser :)
Futka 23 lipca 2017
Doskonałe lody! <3
bellamozzarella 23 lipca 2017
czekoladowa rozpusta ;-) boskie ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śmietanka kremówka 36% 350 ml
  • jajka 3 szt ( sparzone wrzątkiem)
  • cukier 4 kopiate łyżki ,jeśli chcemy bardziej słodkie dać więcej
  • woda przegotowana 1 łyżka
  • czekolada gorzka 20dkg + 5 dkg do pokruszenia
  • likier czekoladowy lub bita śmietana
Składniki