Lody malinowe domowej roboty

Lody malinowe domowej roboty
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Lody wyszły mi przepyszne, przepis mojego taty.

Składniki

  • Składniki:
  • Śmietanka 36 % 300 ml
  • Woda ½ szklanki
  • Cukier ¼ szklanki
  • Cukier waniliowy 1 szt
  • Maliny świeże 25 dag

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Z wody, cukru i cukru waniliowego przygotowujemy syrop. Gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje. Do syropu dodajemy maliny, gotujemy na wolnym ogniu do rozpadnięcia się malin. Na większym garnku kładziemy cedzak wyłożony gazą. Wylewamy maliny, gdy sok ścieknie, odciskamy resztę soku zwijając gazę. Sok studzimy, następnie do soku dodajemy stopniowo ubitą na sztywno śmietanę(przed ubijaniem śmietanę schłodzić w lodówce) i ubijamy trzepaczką. Gotową masę malinową przekładamy do pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na 6 godzin. Po wyjęciu z lodówki chwilę musimy odczekać, nałożyć do pucharków i ozdobić świeżą miętą. SMACZNEGO.

Składniki
  • Składniki:
  • Śmietanka 36 % 300 ml
  • Woda ½ szklanki
  • Cukier ¼ szklanki
  • Cukier waniliowy 1 szt
  • Maliny świeże 25 dag
Składniki