Lody jagodowe

Lody jagodowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Idziemy za ciosem – lody, lody, lody, wszędzie mrożone pyszności! Sezonowo – jagodowo, na specjalne zamówienie.

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 36% tłuszczu + 250 ml zimnej śmietanki
  • 5 żółtek
  • 130-150 g cukru (zależy od słodkości owoców)
  • 400 g jagód (mogą być mrożone)

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zagotowania jagód. Muszą dobrze zmięknąć, rozgotować się, można je ostatecznie zmiksować blenderem.

  2. Żółtka z cukrem dokładnie mieszamy. 250 ml śmietanki i mleko zagotowujemy. Hartujemy żółtka (jajka należy wcześniej sparzyć). Przelewamy do garnka i podgrzewamy do zgęstnienia.

  3. Przelewamy na zimną śmietankę przez sitko, aby mieć pewność, iż pozbędziemy się grudek.

  4. Dodajemy przestudzone jagody i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce.

  5. Przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z poleceniami producenta. Zamrażamy.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 17 października 2019
Jagodowe...uwielbiam:)
Składniki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 36% tłuszczu + 250 ml zimnej śmietanki
  • 5 żółtek
  • 130-150 g cukru (zależy od słodkości owoców)
  • 400 g jagód (mogą być mrożone)
Składniki