Lody czekoladowe

Lody czekoladowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wiem, że lato już za nami. Jeżeli wierzyć synoptykom (a przychodzi mi to z trudem, bo najczęściej się mylą), to i falę upałów mamy już za sobą. Jednakże ja jestem zdania, iż lody są dobre zawsze, wszędzie i przy byle okazji. A jak nie ma okazji, to trzeba ją sobie znaleźć. Lody czekoladowe są moimi ulubionymi. Niestety, coraz trudniej zakupić takie rzeczywiście intensywne, mocno czekoladowe, zatem najlepiej je zrobić. Raz jeszcze przepraszam za niezbyt udane zdjęcia, ale jeżeli coś tak dobrego jest w pobliżu mojej rodzinki, nie można liczyć na spokojne fotografowanie ????

Składniki

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 ml pełnego mleka (3,2% lub wiejskie jeszcze bardziej tłuste – kto by liczył kalorie przy lodach)
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej min. 80% kakao)
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Mleko i śmietankę podgrzewamy w garnku aż do wrzenia.

  2. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem (ważne – jajka należy sparzyć).

  3. Gorącym mlekiem ze śmietanką hartujemy żółtka. Następnie przelewamy do garnka i podgrzewamy aż do zgęstnienia – uważamy, aby nie zagotować całości, bo wyjdzie nam słodka jajecznica.

  4. Krem przecieramy przez sito na połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej jeszcze miksujemy blenderem, przykrywamy w kontakcie i chłodzimy w lodówce.

  5. Przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli nie mamy maszynki do lodów, a jesteśmy w domu i mamy czas, to co pół godziny otwieramy zamrażalnik i mieszamy całość, żeby pozbyć się kryształków lodu.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 20 października 2019
Mniam!!!!!!!!!!
kuchmariola63 21 października 2019
Lody super :)
Składniki
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 ml pełnego mleka (3,2% lub wiejskie jeszcze bardziej tłuste – kto by liczył kalorie przy lodach)
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej min. 80% kakao)
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Składniki