Lody chałwowe

Lody chałwowe
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Lody domowe - proste, z kilku składników. Smakują wspaniale!

Składniki

  • Śmietanka 30 lub 36% - 330ml
  • Mleko zagęszczone (w kartonie) - 200ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Chałwa waniliowa - 50g

Przygotowanie

  1. Chałwę rozdrabniamy w rękach. Mieszamy z mlekiem skondensowanym. Chałwa nie rozmiesza się zupełnie, zostaną małe grudki, ale to nie problem.

    Śmietankę ubijamy - ważne, aby była dobrze schłodzona. Lepiej ubija się w zimnym pojemniku - można schłodzić misę w lodówce, lub obłożyć lodem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mleko z chałwą i mieszamy mikserem na małych obrotach.

    Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Lody mieszamy co pół godziny co najmniej 4 razy (masa powinna zamrażać się równomiernie). Potem zostawiamy w zamrażarce jeszcze na kilka godzin. Jeśli zostawicie lody na noc, warto wyjąć je na 5 minut przed podaniem.

    Podajemy z owocami, sosem lub posypane czekoladą.

Komentarze do przepisu (4)

KORAL 29 maja
Chałwowe, to co lubię, muszą być pyszne.
Maudie 29 maja
Pycha!
ski_ttles 17 czerwca
Zgadza się, są przepyszne. Przepis wypróbowany - godny polecenia. Robi się błyskawicznie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Śmietanka 30 lub 36% - 330ml
  • Mleko zagęszczone (w kartonie) - 200ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Chałwa waniliowa - 50g
Składniki