Lody bananowe

Lody bananowe
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: akamyll
Niewiele składników. Szybkie i proste w robieniu. Idealna konsystencja od razu po zrobieniu jak i wyjęciu z zamrażalki. A przede wszystkim idealnie pyszne - kremowe lody :) http://vanillateaspoon.blox.pl/html

Składniki

Przygotowanie

  1. Proponuję podwoić porcję bo z tego przepisu wychodzi ok. pół litra lodów.

  2. Banany pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam do wysokiego naczynia. Do tego wsypałam cukier, wlałam sok z cytryny, rum i śmietankę. Wszystko potraktowałam blenderem, żeby wyszła idealnie gładka, kremowa masa.

  3. Wstawiłam na noc do lodówki.

  4. Lody kręciłam następnego dnia rano. Oczywiście kręcimy wg instrukcji naszej maszynki do lodów, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie trwało to niecałe 20 min. Bardzo szybko.

  5. Lody można zrobić domowym sposobem, tak jak podaje Cuda.wianki (przepis z jej strony - brulionzprzepisami.blox.pl).

  6. Cytuję: "wedlug olive! mozna te lody rowniez zrobic domowym sposobem, bez maszyny. niestety robi sie je znacznie dluzej. trzeba je wlozyc do plastikowego pojemnika i chlodzic w zamrazarce. wyjmowac co dwie godziny i mieszac ponownie. tak dlugo, az mikstura nabierze konsystencji lodow."

Komentarze do przepisu (4)

mar10iola 01 lipca 2010
super przepis, szczególnie na te upalne dni lata .... bardzo mi się spodobał..... do ulubionych
nana74j 01 lipca 2010
lody na pewno pyszne ,ale skąd wziąść taką maszynke do lodów?
akamyll 01 lipca 2010
nana74j kupić :) u mnie Kenwood IM250
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki