Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na domowe lody bananowe z dodatkiem pokruszonych czekoladowych wafelków, posiekanej czekolady, udekorowane polewą czekoladową i krokantem orzechowym.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 45
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 209
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 617
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 45
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 209
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 617
Składniki
Banany obieramy, kroimy w grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 2-3 godziny.
Zamrożone banany blendujemy partiami na papkę. Kremówkę dobrze schłodzoną ubijam na sztywno. Dodajemy schłodzone mleko skondensowane i krótko miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w małe kawałki wafelki, wsypujemy łezki czekoladowe i mieszamy. Przelewamy do foremki (keksówki) wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień wyciągamy lody z foremki odwracając ją do góry dnem i ściągając folię. Polewamy czekoladą którą wcześniej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak tylko polejemy czekoladą to od razu posypujemy krokantem orzechowym.