Lodowy tort truskawkowy

Lodowy tort truskawkowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pysznie, truskawkowo, słodko !

Składniki

  • 6 jajek
  • 20 dag cukier (do biszkoptu)
  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
  • ½ kg truskawek
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru (do kremu)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem. Białka ubić, dodać do żółtek. Wymieszać z mąkami i wyrobić ciasto. Następnie wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy, ostudzić i poziomo przekroić na pół.

  2. Wykonanie kremu: Truskawki oczyścić, kilka odłożyć, a resztę pokroić i skropić sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

  3. Składanie tortu: Krążek biszkoptu włożyć do tortownicy, skropić sokiem z truskawek, nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Ułożyć drugi krążek biszkoptu, na nim resztę kremu. Tort mrozić 6 godzin. Ozdobić truskawkami.

Składniki
  • 6 jajek
  • 20 dag cukier (do biszkoptu)
  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
  • ½ kg truskawek
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru (do kremu)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
Składniki