Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto na lato. Przepis ze starych zapisków na prawie pożółkłych kartkach. Nie było jeszcze takiego lata żebyśmy nie wracali to tego przepisu.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Tortownica 22 cm, wyłożyć ją folią przezroczystą. Gotujemy czerwoną galaretkę, odstawiamy do wystudzenia. Część galaretki odlewamy do maczania biszkoptów. Krem. Gotujemy mleko. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem , dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Teraz ostrożnie po trochu wlewamy gorące mleko, energicznie mieszając Otrzymaną masę zagotowujemy, aby zgęstniała, stale mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową. Gotujemy galaretkę krystaliczną. W lekko wystudzonej galaretce krótko maczamy pierwszą warstwę biszkoptów. Między biszkoptami rozkładamy borówki, potem połowę kremu. Do pozostałej części kremu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Na jasny krem dajemy warstwę maczanych biszkoptów, dobrze tężejącą czerwoną galaretkę i kakaowy krem. Wyrównujemy wierzch i dekorujemy kwiatkami i listkami. Wstawiamy do schłodzenia. Jak krem się schłodzi, powoli partiami możemy dolewać galaretkę przezroczystą. Po dokładnym schłodzeniu ciasto jest gotowe.