Lodowiec SKYR ( odchudzony )

Lodowiec SKYR ( odchudzony )
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Szybki i odchudzony lodowiec na bazie islandzkiego skyra i mleczka kokosowego. Ciasto bez masła i jajek a smakuje wybornie. Mamy okazję zajadać z apetytem. Przykładowa kaloryczność w 100 g : * mleczko kokosowe 229,9 kcal * śmietana kremówka 30 % 287 kcal *masło 726 kcal

Składniki

  • skyr 450 g
  • mleczko kokosowe 265 ml
  • 1 galaretka agrestowa ( na 500 ml wody )
  • cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
  • cukier puder 1 czubata łyżka ( ew. miód )
  • żelatyna 20 g + 90 ml wody
  • okrągłe biszkopty
  • truskawki ok. 500 g

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm.
    Spód i boki można wyłożyć papierem.
    Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
    Truskawki płuczemy i osączamy.

    Biszkopty moczymy w galaretce, układamy na spodzie tortownicy.
    Na biszkoptach rozkładamy większą część truskawek.

    Zelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

    Skyr wyjmujemy z lodówki na 10-15 minut przed pracą.
    Łyżką mieszamy mleko kokosowe ze skyrem.
    Potem miksujemy dodając oba rodzaje cukru.
    Masa powinna lekko zgęstnieć.



  2. Do przestudzonej ale jeszcze płynnej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy i mieszamy.
    Resztę masy ubijamy powoli dolewamy żelatynę.
    Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.

  3. Gdy masa przestygnie układamy połówki truskawek, bratek i zalewamy galaretką.
    Ja rozłożyłam to na dwa etapy.
    Ponownie wstawiamy do lodówki.

  4. Pyszny lekki lodowiec po przekrojeniu robi wrażenie.

Komentarze do przepisu (8)

NutkaSmaku 13 czerwca
pychota!! :)) galaretka ! :D
Pani_Domu 13 czerwca
Skyr ma też dużo białka, więc deser naprawdę zdrowy i smaczny!
Nevermore 13 czerwca
SUPER, aż bym przez monitor wciągnął ;) Ale co ja tu będę więcej pisał. Sister, Ty wiesz wszystko ;p
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • skyr 450 g
  • mleczko kokosowe 265 ml
  • 1 galaretka agrestowa ( na 500 ml wody )
  • cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
  • cukier puder 1 czubata łyżka ( ew. miód )
  • żelatyna 20 g + 90 ml wody
  • okrągłe biszkopty
  • truskawki ok. 500 g
Składniki