Lodowiec

Lodowiec
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: kasia882
To ciasto jest ulubionym deserem w mojej rodzinie. Okrągłe biszkopty nasączone galaretką przełożone puszystą masą śmietankową i kakaową. Całość oblana jest truskawkową galaretką, a boki ozdobione są chrupiącymi rurkami z kremem.

Składniki

  • 2 paczki biszkoptów
  • 3 galaretki
  • 1 kostka masła
  • 1 kostka margaryny
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ l mleka
  • niepełna szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 opakowania rurek z kremem

Przygotowanie

  1. Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.

  2. Biszkopty namoczyć w galaretce i układać na dnie tortownicy. Na nie wyłożyć jasną masę. Na niej ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i masę kakaową. Wierzch polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

  3. Boki ciasta obłożyć rurkami z kremem.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 23 sierpnia 2018
Pyszny taki Lodowiec.:)
rosynka 31 sierpnia 2018
Super przepis, w sam raz na lato
Składniki
  • 2 paczki biszkoptów
  • 3 galaretki
  • 1 kostka masła
  • 1 kostka margaryny
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ l mleka
  • niepełna szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 opakowania rurek z kremem
Składniki