Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łódeczki faszerowane purée"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, wytrzyj. Posmaruj oliwą i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz około godziny.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, lekko je przestudź. Przekrój wzdłuż, ostrożnie wydrąż środki. Pozostaw ok. 1 centymetra miąższu przy łupince. Wydrążone środki ziemniaków utrzyj z masłem i śmietaną. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Szynkę pokrój w kosteczkę. Dołóż do przygotowanego piure. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Farsz nałóż do wydrążonych łupinek. Łódeczki ustaw w żaroodpornym naczyniu. Żółty ser zetrzyj, posyp nim wierzch ziemniaków. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Zapiekaj 5–10 minut, aż ser się roztopi. Paprykę oczyść, potnij w paseczki. Udekoruj nimi gotowe ziemniaki. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką.Źródło: Naj