Limonkowo-jogurtowe ciasto z malinami

Limonkowo-jogurtowe ciasto z malinami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FitSweet
Błyskawiczne, lekkie, nie za słodkie ciasto jogurtowe z delikatnym posmakiem limonki i oczywiście letnim, sezonowym akcentem w postaci malin. Pyszne, świeże, pachnące… wprost idealne do popołudniowej herbaty.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki (210 g) mąki
  • 0,25 kostki (50 g) masła
  • 0,75 szklanki (150 g) cukru
  • 2 jajka
  • 1 kubeczek (160 g) jogurtu naturalnego
  • 1 limonka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka malin
  • cukier puder
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. 1) Maliny umyć, osuszyć i obtoczyć w mieszance mąki pszennej z mąką ziemniaczaną.

    2) Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.

    3) Limonkę dokładnie umyć, sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć 1 łyżkę soku.

    4) Do misy miksera przesiać mąkę oraz proszek do pieczeni i dodać cukier.

    5) Miksując na wolnych obrotach dodać jogurt, jajka,przestudzone masło, skórkę oraz sok z limonki. Mieszać tylko do moemntu połączenia się składników czyli bardzo krótko.

    6) Ciasto przełożyć do formy (12 cm x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać malinami.

    7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 min, do suchego patyczka.

    8) Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem i wystudzić.

Składniki
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki (210 g) mąki
  • 0,25 kostki (50 g) masła
  • 0,75 szklanki (150 g) cukru
  • 2 jajka
  • 1 kubeczek (160 g) jogurtu naturalnego
  • 1 limonka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka malin
  • cukier puder
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki