Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łezki śmietanowe w karmelu"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Składniki
Zagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp mąkę i mieszając gotuj, aż masa zbije się w kulę. Zdejmij ją z ognia. Od razu wbij 1 jajko, zmiksuj i wystudź. Zimną masę utrzyj z pozostałymi jajkami. Przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij paski ciasta na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 20 minut w temp. 200°C.
Przygotuj nadzienie: śmietanę wymieszaj z zagęstnikiem i ubij mikserem na sztywno. W połowie czasu ubijania dodaj cukier waniliowy. Śmietanę przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania pączków. Wbij w bok każdego ciastka i wciśnij małą porcję waniliowej bitej śmietany.
Przygotuj karmel: rozgrzej patelnię. Wsyp na nią cukier, stop go mieszając i uważając, by zbyt nie ściemniał. Dolej sok z cytryny. Ciastka posmaruj cieniutką warstwą karmelu. Zrób to bardzo szybko, bo karmel błyskawicznie zastyga. Potem ciastka udekoruj paseczkami stopionej polewy i posiekanymi migdałami.Źródło: Naj