Letnia kostka owocowa

Letnia kostka owocowa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Najlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i bardzo pyszne. Przepis autorski.

Składniki

  • Forma 24/24
  • 14 podłużnych biszkoptów
  • Masa serowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • ½ kg twarogu mielonego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Wierzch:
  • Dowolne owoce lata (czereśnie, winogrona, banany, truskawki)
  • 2 krystaliczne galaretki

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:

    Biszkopciki układamy na dnie kwadratowej tortownicy.
    Galaretki -truskawkową i agrestowa, rozpuszczamy osobno w szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Śmietanę kremówkę, prosto z lodówki ubijamy na puszystą masę, dodajemy zmielony twaróg wymieszany z cukrem pudrem, delikatnie miksujemy aż do połączenia. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy truskawkową tężejącą galaretkę, miksujemy, wsypujemy startą na tarce czekoladę, mieszamy, masę wylewamy na biszkopty, wygładzamy wkładamy na 10 minut do lodówki aby stężała.

  2. Do pozostałej masy serowej wlewamy agrestowa galaretkę, miksujemy, wylewamy na truskawkową warstwę, rozsypujemy obrane umyte i osuszone owoce, zalewamy tężejącą krystaliczną galaretka rozpuszczoną wcześniej w 750 ml gorącej wody.

    Wstawiamy do lodówki na całą noc.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 31 sierpnia
Pyszności :)
smacznie_na_talerzu 15 września
Piękne ciasto:-)
Składniki
  • Forma 24/24
  • 14 podłużnych biszkoptów
  • Masa serowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • ½ kg twarogu mielonego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Wierzch:
  • Dowolne owoce lata (czereśnie, winogrona, banany, truskawki)
  • 2 krystaliczne galaretki
Składniki