Letni tort

Letni tort
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ollka
Przygotowany na z okazji urodzin mojej Mamy. Bardzo smaczny, owocowy, idealny dla osób mających swoje święto w czasie lata.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY x 2 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • BISZKOPT CIEMNY x 2 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • KREM 4 budynie waniliowe bez cukru litr + szklanka mleka 10 łyżek cukru 500 g masła
  • DODATKOWO Truskawki i mięta do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny
    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru czy smarowania.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.

  2. Biszkopt ciemny
    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru czy smarowania.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.

  3. Krem
    Litr mleka zagotować, do szklanki mleka wsypać budynie oraz cukier, wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia

    Budyń i masło powinny być w temperaturze pokojowej.


    Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu, ucierać do chwili otrzymania puszystego kremu.


    Krem podzielić na pięć w miarę równych części. Blaty biszkoptów na przemian jasny i ciemny przekładać kremem. Wierzch tortu udekorować kleksami kremu truskawkami oraz listkami mięty. Gotowy tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Składniki
  • BISZKOPT JASNY x 2 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • BISZKOPT CIEMNY x 2 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • KREM 4 budynie waniliowe bez cukru litr + szklanka mleka 10 łyżek cukru 500 g masła
  • DODATKOWO Truskawki i mięta do dekoracji.
Składniki