lesny torcik;)

lesny torcik;)
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mysz204
;)

Składniki

  • 9jaj
  • szkl cukru+ 3/4 do masy maslanej+2 lyzki do ponczu
  • szkl maki pszennej
  • 1/3 szkl maki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 750 ml smietanki 30%
  • 250-300 gram borowek
  • galaretka smak lesny
  • ok 4-5 lyzek cukru pudru
  • ozdoby z masy cukrowej(wykonalam sama;) )
  • 5 lyzeczek zelatyny
  • maslo(ja uzylam zwyklego roslinnego ale lepsze bedzie prawdziwe.)
  • cytryna
  • 1/2szkl wrzatku(do ponczu)

Przygotowanie

  1. z 7 jaj szklanki cukru,obu mak oraz cukru waniliowego upiec biszkopt w tortownicy 28cm.po wystudzeniu wyciac ksztakt ( u mnie grzyb).
    do 1/2szklanki wody dodac sok z nieduzej cytryny oraz 2 lyzki cukru( tym nasaczymy tort).

  2. kremowke podzielic na pol . do jednej ubitej czesci dodac borowki oraz 2-3 lyzki cukru pudru a takze 3 lyzeczki zelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl wrzacej wody. pierwszy blat nasaczyc i na to wylozyc nasza pierwsza mase. przykryc drugim blatem ktory tez nasaczamy.
    druga czaesc smietanki ubijamy dodajac na koncu pokrojona w kostke galaretke oraz zelatyne.wykladamy na nasz biszkopt i przykrywamy trzecim ktory tez nasaczamy reszta ponczu. wstawiamy do lodowki na okolo godzine by tort sie scisnal.
    po tym czasie robimy mase maslana : 2 jaja ubijamy w kapieli wodnej z niepelna szklanka cukru, cukrem waniliowym az do bialosci. po wystudzeniu dodajemy kostke masla i ucieramy. nasz tort obsmarowac dokladnie masa i znow odstawic do lodowki by krem na wierzchu stezal.
    nastepnie przystepujemy do ozdabiania, ja zabarwilam wiorki kokosowe na czerwono ktore byly kapeluszem muchomora a tzronek to wiorki biale. ozdoby wykonalam z masy cukrowej. mech zrobilam z biszkoptu ktory zostal mi po wykrojeniu ksztaltu grzyba i zabarwilam go na zielono;) smacznego;)

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 22 marca 2014
fajny..dzieci takie lubią
Składniki
  • 9jaj
  • szkl cukru+ 3/4 do masy maslanej+2 lyzki do ponczu
  • szkl maki pszennej
  • 1/3 szkl maki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 750 ml smietanki 30%
  • 250-300 gram borowek
  • galaretka smak lesny
  • ok 4-5 lyzek cukru pudru
  • ozdoby z masy cukrowej(wykonalam sama;) )
  • 5 lyzeczek zelatyny
  • maslo(ja uzylam zwyklego roslinnego ale lepsze bedzie prawdziwe.)
  • cytryna
  • 1/2szkl wrzatku(do ponczu)
Składniki