Leśny mech z truskawkami

Leśny mech z truskawkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kasia882
Każdy słyszał, ale nie każdy robił. Polecam sprawdzony przepis na ciasto szpinakowe z dużą ilością truskawek!

Składniki

  • Ciasto: 450g mrożonego szpinaku, 3 duże jaja, 250g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl oleju,
  • 2 szkl mąki tortowej (typ 550), 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Przełożenie: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki wody, 500g truskawek,
  • Ponadto: truskawki do dekoracji, świeże liście mięty.

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy.
    Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia.

    Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160oC.
    Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części.

  2. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i roztopioną żelatynę. Truskawki kroimy na mniejsze częsci Dodajemy do śmietany, mieszamy delikatnie łyżką. Na ciasto wykładamy śmietanę, którą posypujemy okruchami.

Składniki
  • Ciasto: 450g mrożonego szpinaku, 3 duże jaja, 250g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl oleju,
  • 2 szkl mąki tortowej (typ 550), 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Przełożenie: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki wody, 500g truskawek,
  • Ponadto: truskawki do dekoracji, świeże liście mięty.
Składniki