Leśny mech

Leśny mech
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na ciasto leśny mech.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 340 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 250 g świeżego szpinaku
  • SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml wody
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych
  • SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

Przygotowanie

  1. Szpinak zmiksować z odrobiną oleju na jednolitą masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasna i puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na wielkich obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wlewamy do formy (u mnie kwadratowa tortownica) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 -35 minut. Do lekkiego zarumienienia lub tzw. Suchego patyczka.
    Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ciasta. Wodę zagotować i rozpuścić w niej dwie galaretki, odstawić do lekkiego stężenia.

  2. Przygotowanie kremu
    Żelatyną rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje upłynnić w kąpieli wodnej.
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na małych obrotach, gdy pojawią się pierwsze fale na śmietance małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na koniec dodajemy upłynnioną (nie gorącą ) żelatyną.
    Ciasto wkładamy do tortownicy lub rantu, i smarujemy kremem.
    Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką.
    Oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na kilak godzin lub całą noc.

Komentarze do przepisu (3)

KORAL 02 grudnia 2021
Ślicznie prezentuję się z tymi schłodzonymi malinkami :)
KulinarnaChwila 02 grudnia 2021
Pyszności :)
fafiatko 05 grudnia 2021
Ale slicznosci!
Składniki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 340 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 250 g świeżego szpinaku
  • SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml wody
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych
  • SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody
Składniki