Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś już mało kto nie zna tego ciasta. Smaczne, efektowne, idealne na domowe imprezy.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 509
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1367
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 93
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 509
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1367
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 93
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Składniki
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody (najlepiej odcisnąć go w dłoniach), dodajemy do niego odrobinę oleju i blendujemy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo olej, następnie obie mąki i proszek do pieczenia. Na końcu - miksując na wolnych obrotach - dodajemy rozdrobniony szpinak. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki pozostawiamy puste). Wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° na ok 60-65 minut. Ciasto studzimy. Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy (boki najlepiej najpierw obkroić nożem). Z wierzchu ciasta odkrajamy blat na wysokości ok 1/3 całości. Kruszymy go drobno na talerzyk.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy stopniowo mascarpone i cukier puder. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy obficie pokruszonym wcześniej ciastem. Aby całość wyglądała efektowniej i smakowała jeszcze lepiej ciasto przyozdabiamy pestkami granatu.