Leśny mech

Leśny mech
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: megii013
Ciasto, obok którego nie przejdzie się obojętnie, kolorem zachwyca, bo czyż nie wygląda pięknie? To szpinak jest sprawcą tej zieleni, a który jest absolutnie niewyczuwalny. Wilgotne, smaczne, zrobimy je ekspresowo, zjemy ze smakiem. I czego chcieć więcej?, chyba tylko czarnej kawusi..))) Przepis pochodzi z tej strony, ale zmodyfikowałam składniki wg własnych potrzeb.

Składniki

  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. (niepełna ) cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoc granatu lub żurawina
  • 400 g kremówki 30%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 śmietan-fixy

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć z wody.
    Jajka ubić z cukrem, dodać powoli olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać szpinak, mieszając łyżką.
    Wylać do tortownicy wyłożonej papierem (u mnie kwadratowa o rozm. 25cm)
    Piec w temp. 180'C, 1 godzinę, po czym wystudzić.

  2. Wierzch ciasta skroić i widelcem wyskrobać ten właśnie wierzch od środka ciasta (można cały wierzch pokruszyć palcami, ale jak się trochę przypiecze to jest lekko brązowy i troszkę psuje nam wygląd ciasta).

  3. Do śmietany dodać cukier, śmietan-fixy i ubić na sztywno.
    Na spód ciasta wyłożyć śmietanę, równo posmarować i pokruszyć okruszkami ciasta.
    Posypać owocem granatu lub żurawiny, u mnie kuleczki z masy cukrowej.

Komentarze do przepisu (8)

Ewaaa 12 kwietnia 2014
czaję się na to ciasto od paru miesięcy, tylko domownicy protestują :), wygląda super :)
megii013 12 kwietnia 2014
Nie słuchaj domowników tylko rób. a jeszcze poproszą o dokładkę.
Szpinaku niech się nie boją. bo wcale go ... Czytaj całość »
Nie słuchaj domowników tylko rób. a jeszcze poproszą o dokładkę.
Szpinaku niech się nie boją. bo wcale go nie czuć. Można powiedzieć, że to typowe ucierane, tylko zabarwione na zielono))
mufinka 13 kwietnia 2014
Zaskakujące, jako szpinakożerca - będę musiała spróbować! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. (niepełna ) cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoc granatu lub żurawina
  • 400 g kremówki 30%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 śmietan-fixy
Składniki