Leśne runo

Leśne runo
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kiniusia183
przepis zaczerpnięty ze strony Ewy Wachowicz, trochę zmodyfikowany :) minimalnie

Składniki

  • 450g szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl cukru
  • 1 1/3 szkl oleju
  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy lub laska wanilii
  • 1/2l śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 granat
  • 2 szt śmietan fix dr.oetker

Przygotowanie

  1. Szpinak trzeba rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody i w razie potrzeby drobno posiekać (najlepiej kupić szpinak siekany).
    Odstawić na bok.

  2. Jajka zmiksować z cukrem.
    Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Tępą stroną noża zeskrobać ciemne nasionka i dorzucić do zmiksowanych jaj lub zamiast laski wanilii dodać odrobinę aromatu waniliowego.
    Dodać olej i mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, po czym połączyć ze szpinakiem.
    Przełożyć do formy tortownicy – średnica 25 cm, foremka wysmarowana margaryną, posypana mąką.
    Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C. bez termoobiegu

  3. Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta. Rozdrobnić.
    Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fix.
    Nałożyć na ciasto i równo rozsmarować.
    Posypać rozdrobnionym ciastem.
    Udekorować ziarenkami z granatu – owoc wystarczy przekroić i drewnianą pałką wybić całą zawartość.

Składniki
  • 450g szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl cukru
  • 1 1/3 szkl oleju
  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy lub laska wanilii
  • 1/2l śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 granat
  • 2 szt śmietan fix dr.oetker
Składniki