Lemon loaf - ciasto bardzo cytrynowe

Lemon loaf - ciasto bardzo cytrynowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Lemon loaf jadłam będąc w Londynie, jest to bardzo popularne wśród Brytyjczyków ciasto. W bezpośrednim tłumaczeniu na polski lemon loaf oznacza cytrynowy bochenek. Przypomina polską babkę cytrynową, ale jest znacznie wilgotniejszy, cięższy i bardziej intensywny w smaku.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 niepełna szkl cukru
  • 1 niepełna szkl kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżki skórki cytrynowej
  • 1-2 łyżki ekstraktu cytrynowego (użyłam 1 łyżkę naturalnego olejku i 2 łyżki soku z cytryny)
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Jajka, cukier i śmietanę łączymy za pomocą trzepaczki. Dodajemy olej, skórkę i ekstrakt z cytryny. Na końcu wsypujemy sypkie składniki i mieszamy tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Przelewamy do foremki i pieczemy w 180°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczka.

Składniki
  • 3 jajka
  • 1 niepełna szkl cukru
  • 1 niepełna szkl kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżki skórki cytrynowej
  • 1-2 łyżki ekstraktu cytrynowego (użyłam 1 łyżkę naturalnego olejku i 2 łyżki soku z cytryny)
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki