Lemon curd - angielski krem cytrynowy

Lemon curd - angielski krem cytrynowy
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Lemon curd to pyszny, cytrynowo-słodki krem. Świetnie nadaje się do deserów, ciast i ciasteczek. Jest meeeega cytrynowy, aksamitny i orzeźwiający :-)

Składniki

  • cytryna 1 duża
  • cukier puder 7,5 dag
  • jajka 2 średnie
  • masło 5 dag

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawić miskę z cukrem. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, którą należy dodać do miski z cukrem. Jajka roztrzepać widelcem lub trzepaczką i wymieszać z wyciśnietym sokiem z cytryny. Wlać masę jajeczną i dodać masło. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń (ok. 10-20 min.)

  2. Gorącą masę przelać do słoiczka i zostawić do ostudzenia. Następnie zamknąć słoiczek i przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia

Komentarze do przepisu (13)

anetas197601 19 kwietnia 2013
zapowiada się pysznie MUSZĘ zabrać do książki i wypróbować, zostawiam kciuka :))) Pozdrawiam
Konto usunięte 19 kwietnia 2013
Wygląda smakowicie do książki już dodałam zostawiam punkcik:-)))
Zazula1 20 kwietnia 2013
Noo,wygląda bardzo apetycznie:)Do wypróbowania,pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cytryna 1 duża
  • cukier puder 7,5 dag
  • jajka 2 średnie
  • masło 5 dag
Składniki