Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekkie koreczki ze śledziem i buraczkami"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2143
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2143
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Składniki
Śledzie namocz w mleku (przez ok. 2 godziny). Cebulę pokrój w cienkie piórka i posól. Pozostaw na 15 minut, odciśnij i opłucz z soli. Matiasy pokrój w kawałki, każdy oprósz świeżo zmielonym pieprzem i włóż do słoika, przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu.
Zalej je olejem i odstaw na dobę do lodówki. Umyte buraki upiecz w folii aluminiowej z solą i pieprzem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez ok. 1,5 godziny) – możesz to zrobić np. dzień wcześniej. Wystudzone obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę, dopraw do smaku.
Oliwę połącz z miodem i octem, a powstałym sosem polej buraczki. Pieczywo pokrój w małe trójkąty, serca lub kółka (najlepiej foremką) . Ułóż na nich warstwę buraczków, następnie kawałek śledzia. Posyp siekanym koperkiem.
• 20 minut+czas odstawienia • dla 4 osób • cena ok. 25 złŹródło: Show