Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, delikatne i orzeźwiające. Przygotowuje się je w 10 minut, a pałaszuje... w 15.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 769
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 769
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę keksową o długości 30cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Cytryny przekrajamy na połówki i wyciskamy z nich sok.
ROBIMY CIASTO Mąkę przesiewamy do miski, a następnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz makiem. Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryn. Łączymy składniki za pomocą trzepaczki, po czym dodajemy olej, cukier oraz cukier waniliowy i znów, mieszając energicznie, łączymy składniki w jednolitą, płynną masę. Na sam koniec wbijamy do miski jajka i roztrzepujemy, do połączenia składników. Zawartość obu misek łączymy, mieszając drewnianą łychą lub silikonową szpatułą, a gdy ciasto stanie się jednolite, wylewamy je do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch.
PICHCIMY CIASTO Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Po 50 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta). Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Po tym czasie przekładamy je na kratkę, usuwamy papier i zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem, który doskonale komponuje się ze smakiem ciasta.
ROBIMY CYTRYNOWY LUKIER Nic prostszego… cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny i ucieramy łyżką do momentu, w którym oczom naszym ukaże się piękny, lejący, gładki lukier. Natychmiast polewamy nim ostudzone ciasto. Po całkowitym jego zastygnięciu i zesztywnieniu, możemy kroić i pałaszować ciasto.