Lekki placek borówkowy

Przepis dnia 2016-09-04
Lekki placek borówkowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: monialubi
Jagody już się kończą, ale są jeszcze borówki amerykańskie. Przepis znalazłam w książce Cukiernia Lidla, przystosowałam do moich realiów i upiekłam pyszne ciasto. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 250g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25g ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 500g borówek amerykańskich
  • Pianka waniliowa:
  • 6 białek
  • 150g cukru
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (120g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki soku z limonki

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i masło pokrojone w kostkę. Zagnieść szybko ciasto, dodając pojedynczo żółtka. Na koniec dodać szczyptę soli.
    Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3/4 na 1/4. Do większej częśći dodać kakao i dobrze zagnieść. Ciemne i jasne ciasto (osobno) zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na 1,5 godziny.

  2. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

  3. Kakaowe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypać na dnie formy. Piec ok. 20 minut, a następnie ostudzić.

  4. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli 100g cukru. Pod koniec ubijania dodać sok z limonki.
    Osobno wymieszać pozostały cukier z cukrem waniliowym i budyniem i dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać. Na koniec wlać ostudzone masło i wymieszać trzepaczką lub szpatułką.

  5. Piankę wyłożyć na podpieczony spód. Rozłożyć umyte borówki. Jasną część ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim borówki.
    Piec 50 minut również w 190 stopniach.

    Smacznego :)

Składniki
  • Ciasto:
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 250g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25g ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 500g borówek amerykańskich
  • Pianka waniliowa:
  • 6 białek
  • 150g cukru
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (120g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki soku z limonki
Składniki