Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Legumina z cytrynowej kaszki"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 127
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 152
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 874
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 173
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 127
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 152
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 874
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 173
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Składniki
Babka
Cytrynę sparz, osusz, skórkę zetrzyj. Wyciśnij sok. Masło zmiksuj z żółtkami oraz cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy. Do ciasta wlej łyżkę wody, sok z cytryny, dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
Formę na babkę posmaruj masłem, posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz godzinę w temp. 180°C. Kiedy ciasto ostygnie, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Czas: około 80 minut.
Leguminy to smaczne potrawy, ale nieco zapomniane. W kuchni staropolskiej przyrządzano je na słodko z kaszy, ryżu, makaronu.
Rozetrzeć dobrze 6 żółtek z pół funtem cukru pudru. Drobną kaszkę utłuc w moździerzu, przesiać i wsypać 3 łyżki tej mączki, mieszając dobrze. Wycisnąć przez sitko sok z całej cytryny, wsypać trochę pomarańczowej skórki, drobno usiekanej, lub skórkę z cytryny, otartą na tarce, przed wyciśnięciem.
Ubić pianę z pozostałych białek, posypać łyżką tej mączki z kaszki i połową piany. Zmieszać dobrze z żółtkami, po czym dołączyć resztę piany, wymieszać powtórnie, włożyć w rondel, wysmarowany niesolonym masłem i posypany tartą, przesianą bułeczką. Wstawić w piec umiarkowanie gorący na pół godziny.Źródło: Dobry Tydzień