Legumina, ptasie mleczko.

Legumina, ptasie mleczko.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Następny deserek ze starego zeszytu. Taką leguminę, bo akurat taka nazwa widnieje nad przepisem, często robiła moja mama. Wiadomo jak to na wsi zawsze świeże jajeczka, bez dodatkowych pasażerów. U mnie też teraz nad produkcja, więc szukam przepisów zapomnianych a ze sporą ilością jajeczek. Jak dla mnie to smak dzieciństwa :)

Składniki

  • 8 jajek
  • półtorej szklanki cukru
  • 50 g żelatyny
  • 1 galaretka czerwona
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody, i dzielimy na trzy porcje ( przelewamy w trzy szklanki )
    Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
    Tortownicę lub tak jak u mnie naczynie żaroodporne, smarujemy masłem.
    Nasze jajka porządnie myjemy, ja dodatkowo przelewam je wrzątkiem i robimy deser.

  2. Pierwsza warstwa: ubijamy 4 białka i pół szklanki cukru na sztywno, dodajemy porcję żelatyny może być letnia, ubijamy chwilkę i wylewamy na dno naszego naczynia, wstawiamy do zamrażalki by nam szybko zastygło.
    Druga warstwa: ubijamy 4 białka i pół szklanki cukru na sztywno, dodajemy kakao a następnie porcję żelatyny, wykładamy na pierwszą warstwę i też do zamrażalki.
    Trzecia warstwa: 8 żółtka i pół szklanki cukru oraz cukier waniliowy ubijamy aż rozpuści się cukier, dodajemy ostatnią porcję żelatyny, wykładamy na drugą warstwę, wkładamy ponownie do zamrażalki by się dobrze skrzepło. Na wierzch wylewamy chłodną galaretkę a następnie możemy już chłodzić w lodówce.

  3. Jeżeli bardzo się boimy tych surowych jajek, możemy wszystkie warstwy ubijać na parze, wiadomo troszkę dłużej to zejdzie ale będziemy czuć się bezpieczniej.
    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (28)

gonia001 25 marca 2014
U mnie w domu również gościł ten deser.Przepis mam z zeszytu mamy. W moim przepisie do masy białej dodaje się... Czytaj całość »
U mnie w domu również gościł ten deser.Przepis mam z zeszytu mamy. W moim przepisie do masy białej dodaje się szczyptę kwasku cytrynowego. Zawsze bardzo szybko znikało :)
embepe13 25 marca 2014
Robię takie ptasie mleczko, też ze starych przepisów, ale ubijam jajka na parze. Majczęściej po pączkach,... Czytaj całość »
Robię takie ptasie mleczko, też ze starych przepisów, ale ubijam jajka na parze. Majczęściej po pączkach, wykorzystuję białka, ubijam białka (szklanka) na parze z dodatkiem cukru i dodaję 2 rozpuszczone galaretki w małej ilości wody. Też pyszne, choć u Ciebie piękniej. Pozdrawiam i 5+.
Ewaaa 25 marca 2014
zatkało mnie !!! to najpiękniejsze ptasie mleczko jakie w życiu widziałam !!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 jajek
  • półtorej szklanki cukru
  • 50 g żelatyny
  • 1 galaretka czerwona
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 cukier waniliowy
Składniki