Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Leczo na plackach ziemniaczanych"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 18
Składniki
Obraną cebulę drobno posiekaj. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Pomidory umyj i podziel na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z boczkiem. Dodaj paprykę i duś, aż będzie półmiękka. Wrzuć pomidory i posól, dopraw pieprzem i duś około 5 minut. Na końcu wbij jajko. Mieszaj leczo, dopóki jajko się nie zetnie.
Przygotuj placki. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie zalej letnim mlekiem, dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek. Masę zagęść mąką i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż placki z ciasta ziemniaczanego, z obu stron do przyrumienienia.
Połowę placków ziemniaczanych rozłóż na talerze. Nałóż na nie leczo i przykryj pozostałymi plackami. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.Źródło: Na żywo