Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łazanki z makiem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 745
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 745
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Wyrabiamy ciasto (jak na makaron, bez wody), po czym cieniutko rozwałkowujemy i zostawiamy do przeschnięcia. Kroimy je na kwadraciki o boku 1 cm. Zagotowujemy mleko z wodą. Wsypujemy mak i pozostawiamy, by się dobrze zaparzył (około 10-15 minut).
Zaparzony mak mielimy. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekane orzechy, lekko przesmażamy. Dorzucamy pozostałe posiekane bakalie.
Dodajemy 2 łyżki miodu, cukier waniliowy i zaparzony zmielony mak. Ewentualnie dosładzamy do smaku. Gotujemy łazanki, odcedzone polewamy zezłoconym masłem. Mieszamy delikatnie z farszem.
Czas przygotowania: 40 minut, 350 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień