Lawendowe ciasteczka

Przepis dnia 2010-07-16
Lawendowe ciasteczka
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Aromatyczne, o niezapomnianym smaku ciasteczka. Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.blox.pl

Składniki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).

  2. Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna).

  3. Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).

  4. Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna).

  5. Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.

Komentarze do przepisu (10)

iska31 15 lipca 2010
czy w tym przepisie nie stosuje się proszku do pieczenia
iska31 15 lipca 2010
Mam takie pytanie czy do tych ciasteczek nie stosuje się proszku do pieczenia lub innego polepszacza?
zapach_lawendy 15 lipca 2010
Nie, nie stosuje się żadnego proszku do pieczenia ani innych ulepszaczy. I należy pamiętać, żeby nie... Czytaj całość »
Nie, nie stosuje się żadnego proszku do pieczenia ani innych ulepszaczy. I należy pamiętać, żeby nie przesadzić z lawendą, bo smak będzie zbyt intenstywny:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki