Jajka na biszkopt wyjęłam z lodówki na ok. godzinę przed pieczeniem żeby się nieco ogrzały. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, ciągle miksując, dodawałam cukier zwykły i waniliowy i miksowałam do jego rozpuszczenia. Gdy piana zrobiła się błyszcząca, dodałam stopniowo po jednym żółtku i ubijałam pianę dalej do połączenia składników. Mąkę przesiałam z proszkiem budyniowym i dodałam do masy jajecznej. Wszystko wymieszałam i przelałam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam i wystudziłam go w formie na metalowej kratce. Wystudzony biszkopt przekroiłam na trzy równe blaty. Do nasączenia blatów użyłam soku z cytryny wymieszanego z przegotowaną letnią wodą i cukrem w proporcji ok: 1/4szkl. soku z cytryny, 3/4szkl. wody i 2 łyżeczki cukru.
Dwie galaretki truskawkowe rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę przelałam do wysokiej miski i ubijałam ją mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania dość gęstego i sztywnego kremu. Do ubitej śmietany dodawałam po łyżce wystudzoną galaretkę i miksowałam na najniższych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodałam dżem truskawkowy i jeszcze raz zmiksowałam. Krem przed nałożeniem na tort schłodziłam kilka minut w lodówce żeby dobrze zgęstniał. Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu, nasączyłam go i posmarowałam częścią kremu. Na kremie ułożyłam kolejny biszkopt, nasączyłam go i rozsmarowałam drugą część kremu. Na to położyłam ostatni blat biszkoptu, nasączyłam go i rozsmarowałam resztę kremu. Tort odstawiłam do lodówki.
Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudziłam. Miękkie masło rozmiksowałam i dodałam do niego wystudzony budyń, miksując do uzyskania jednolitego kremu. Kremem budyniowym posmarowałam wierzch i boki tortu. Część kremu przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobiłam nieduże rozetki na wierzchu tortu. 0,5 galaretki truskawkowej rozpuściłam w 3/4szkl. gorącej wody. Gdy wystygła wymieszałam ją z dżemem. Gdy galaretka była już mocno stężała wyłożyłam ją na wierzch tortu. Tort ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam go przez całą noc.
Komentarze do przepisu (2)