Łatwe, pyszne kruche ciasto z makiem, dżemem i orzechami

Łatwe, pyszne kruche ciasto z makiem, dżemem i orzechami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: szozda1975
Proste do zrobienia, a wygląda na skomplikowane... znakomite na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Z pierwszych 6 składników (margarynę pokroić w cienkie plastry) zagnieść ciasto, aż powstanie gładka kula. 3/4 ciasta wylepić uprzednio nasmarowaną margaryną (podkradam z tej kostki) większą tortownicę. Brzegi wylepić powyżej połowy.Wstawić do lodówki wraz z pozostałym ciastem ma 30 minut.

  2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem, piec 10 minut. Pozostała 1/4 niech poleży jeszcze w lodówce.

  3. Wyjąć ciasto, posmarować dżemem na to wysypać orzechy lub migdały (nie jest to konieczne, w gotowej masie jest ich trochę, ale z orzechami jest lepsze) Wyłożyć na to gotową masę makową, wygładzić.

  4. Z pozostałej 1/4 ciasta formować wałki grubości małego palca i ułożyć na maku kratkę. Można porwać i zrobić kruszonkę. Piec ok 60 minut w 180 stopniach. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (7)

puma86 04 kwietnia 2010
Przepis super !! Szybciutkie ciasto , smak niesamowity a goście zaskoczeni smakiem :))
Ja zamiast orzechów dałam... Czytaj całość »
Przepis super !! Szybciutkie ciasto , smak niesamowity a goście zaskoczeni smakiem :))
Ja zamiast orzechów dałam płatki migdałowe i nie sypałam cukrem pudrem , ponieważ pod kruszonkę zrobiłam "pierzynkę " z ubitych białek ( które i tak nam zostają ). WYSZŁO SUPER !!!
szozda1975 04 kwietnia 2010
Strasznie się cieszę że smakowało, bałam się ze nikt nawet nie przeczyta mojego przepisu, a co dopiero... Czytaj całość »
Strasznie się cieszę że smakowało, bałam się ze nikt nawet nie przeczyta mojego przepisu, a co dopiero wypróbuje ciasto... Jak robisz pierzynkę z białek? Chodzi mi o słodzenie. Zastanawiałam się jeszcze nad opcją położenia na dżem i orzechy brzoskwiń z puszki ale nie wiem czy nie będzie za słodkie... Bardzo dziękuję za komentarz.
puma86 04 kwietnia 2010
Do białek dodałam łyżeczkę cukru pudru ( tak by się utworzyła ta pianka a żeby nie bylo za słodkie ) . Z... Czytaj całość »
Do białek dodałam łyżeczkę cukru pudru ( tak by się utworzyła ta pianka a żeby nie bylo za słodkie ) . Z brzoskwiniami mogłoby być ciekawe, tylko ja bym dała surowe, dojrzałe brzoskwinie bo te z syropu są już słodkie. Tak mi się wydaje ;)
Udanego Lanego Poniedziałku życzę i Miłego Dnia :)) Pozdrawiam cieplutko :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki