Łatwe ciasto ucierane z malinami i kremem

Łatwe ciasto ucierane z malinami i kremem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Jest ucierane, dwukolorowe, z dodatkiem malin (można je kupić teraz mrożone) oraz z niewielką ilością kremu. Ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie :)

Składniki

  • CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -150 ml oleju -150 ml mleka -2,5 szkl mąki
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki kakao
  • KREM -750 ml mleka -1 łyżka mąki ziemniaczanej -3/4 szklanki cukru
  • -200 g masła lub margaryny -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • DODATKOWO -około 200g malin -mleczna czekolada do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mleko. Miksujemy. Następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy i dzielimy na pół.Wylewamy połowę a do drugiej połowy dodajemy kakao.
    Kakaowe ciasto delikatnie wykładamy na ciasto jasne i wyrównujemy. Układamy maliny. (mogą być rozmrożone).
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Studzimy.

  2. KREM

    600 ml mleka wlewamy do garnka i gotujemy. w osobnej misce mieszamy cukier, budyń, mąkę w 150 ml mleka i wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Ucieramy masło lub margarynę i dodajemy stopniowo powstały budyń.

  3. Krem wykładamy na ostudzone ciasto.
    Całość posypujemy startą czekoladą.

  4. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

Składniki
  • CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -150 ml oleju -150 ml mleka -2,5 szkl mąki
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki kakao
  • KREM -750 ml mleka -1 łyżka mąki ziemniaczanej -3/4 szklanki cukru
  • -200 g masła lub margaryny -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • DODATKOWO -około 200g malin -mleczna czekolada do posypania ciasta
Składniki