Łatwe Ciasto MARGARETKA-super wygląda i smakuje+FILM

Łatwe Ciasto MARGARETKA-super wygląda i smakuje+FILM
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto wspaniale smakuje i ślicznie wygląda. Na pewno zwróci uwagę każdego. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu, warstwy ciasteczek margaretek oraz galaretki cytrynowej.

Składniki

  • Duża blaszka ok 25x35cm BISZKOPT KAKAOWY -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 łyżka kakao ciemnego -niepełna szkl mąki pszennej tortowej
  • KREM -1200 ml mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -0,5 szkl cukru -300g masła
  • DODATKOWO -kruche ciastka w kształcie kwiatków z marmoladą margaretki -2 galaretki cytrynowe
  • -800ml wrzątku

Przygotowanie

  1. Na początek robimy bazę kremu-do garnka dajemy mleko, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz budynie. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy mieszając. Powstały budyń studzimy.




    BISZKOPT


    żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy na najniższych obrotach.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok 15 min opcja grzanie góra-dół bez termoobiegu.

    Biszkopt studzimy. Ostudzony biszkopt możemy opcjonalnie nasączyć kawą.

    KREM



    Do miski dajemy 300g masła w temp pokojowej, ucieramy je, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Temperatura masła i budyniu musi być taka sama.

    Powstały krem wykładamy na biszkopt.

    Wyrównujemy i układamy na nim ciasteczka margaretki.

    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki




    Do miski dajemy 800ml wrzątku, następnie dodajemy do niego 2 galaretki cytrynowe. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć wykładamy ją na ciasteczka. Ciasto wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.

    I gotowe. Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, pięknie wygląda i jest pyszne. Ciasteczka są mięciutkie. Bardzo polecam :)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 3 dni temu
Fajne ciacho, mniami :)
Składniki
  • Duża blaszka ok 25x35cm BISZKOPT KAKAOWY -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 łyżka kakao ciemnego -niepełna szkl mąki pszennej tortowej
  • KREM -1200 ml mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -0,5 szkl cukru -300g masła
  • DODATKOWO -kruche ciastka w kształcie kwiatków z marmoladą margaretki -2 galaretki cytrynowe
  • -800ml wrzątku
Składniki