Łatwe ciasto czekoladowe

Łatwe ciasto czekoladowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tygrysek
Łatwe, szybkie, tanie. I smaczne :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

  2. Oddzielić białka od żółtek, ubić pianę, dodać cukier.

  3. Żółtka zmiksować z proszkiem i octem. Całość dodać do piany z białek, dodać również mąkę, kakao i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać łyżką.

  4. Ciasto przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą). Piec ok 40 min w 180 stopniach.

  5. Ciasto można wzbogacić bakaliami, posiekaną czekoladą, gotowe polać polewa lub lukrem. U mnie wersja "oszczędna" ze względu na niejedzącego różnych rzeczy synka.

Komentarze do przepisu (1)

ptys 02 czerwca 2010
Polecam! bardzo fajny przepis, też mam synka niejedzącego różnych rzeczy i ciasto bardzo mu smakowało.... Czytaj całość »
Polecam! bardzo fajny przepis, też mam synka niejedzącego różnych rzeczy i ciasto bardzo mu smakowało. dodatkową zaletą jest łatwy przepis, moje dzieciaki same zrobiły ciacho:))
Składniki
Składniki