Lasagne truskawkowa

Lasagne truskawkowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Prosto z lodówki jest idealna na upały

Składniki

  • Makaron lasagne 4-5 płatów
  • Truskawki 0,5 kg
  • Galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 minut). Wciągamy go z garnka i rozkładamy na talerzu tak, aby się nie posklejał.

  2. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy ją, aby lekko przestygła.

  3. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy każdą na pół lub na mniejsze kawałki. Foremkę do keksa wyścielamy folią aluminiową i kładziemy na spodzie pierwszy płat makaronu, rozkładamy na nim gęsto część przygotowanych truskawek. Zalewamy całość galaretką tak, aby zakryła ona truskawki. Kładziemy na to kolejny płat makaronu i powtarzamy wszystkie czynności jak w poprzednim płacie. Postępujemy tak do momentu, aż wykorzystamy wszystkie truskawki i galaretkę. Ostatnia warstwa powinna być przykryta płatem makaronu. Foremkę z lasagne wstawiamy do lodówki, aby galaretka zastygła.

Komentarze do przepisu (2)

Obserwator 09 czerwca 2015
Podoba mnie się ten przepis :)
izek 09 czerwca 2015
Dzięki ;)
Składniki
  • Makaron lasagne 4-5 płatów
  • Truskawki 0,5 kg
  • Galaretka truskawkowa 1 opakowanie
Składniki