Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 30
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 783
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 30
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 783
Składniki
Żółtka oddzielamy do białek. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym do białości. Stopniowo, cały czas ucierając, dodajemy mleko, alkohol i mąkę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i lekko mieszamy łyżką lub mikserem nastawionym na najniższe obroty. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe.
W garnku rozgrzewamy olej. Przełożone do szprycy lub do dzbanuszka z małym dzióbkiem ciasto wylewamy na średnio gorący olej, nadając mu kształt zawijasów. Smażymy na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 1,20 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 208 kcal Białko 8,5 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia