Lamingtony/kokosanki

Lamingtony/kokosanki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Smakowite kokosanki, biszkoptowe ciasteczka w polewie kakaowej, obtoczone wiórkami kokosowymi i orzechami.

Składniki

  • Ciasto;
  • 3 jajka,
  • 10 łyżek cukru,
  • 15 łyżek mąki pszennej,
  • 15 łyżek oleju,
  • 15 łyżek mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Polewa;
  • 125 g masła,
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 10 łyżek drobnego cukru,
  • 3 - 4 łyżki kakao.
  • Dodatkowo;
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 100 g drobno posiekanych orzechów.

Przygotowanie

  1. Ciasto;

    Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Prostokątną blachę o wymiarach 22×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 190 stopniach przez około 35 minut. Upieczone ciasto studzimy i pokroimy w w prostokąty około 3x4 cm.

    Polewa;

    Wszystkie składniki zagotowujemy, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej konsystencji (polewa nie powinna być ani mocno gęsta, ani za rzadka; można poczekać, aż zgęstnieje).

    Biszkopty nabijamy na widelec, obtaczamy w polewie, a następnie w wiórkach wymieszanych z orzechami.

    Odkładamy na talerz.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 19 lutego
Uwielbiam!
Bardzo smaczne i sliczne :)
Składniki
  • Ciasto;
  • 3 jajka,
  • 10 łyżek cukru,
  • 15 łyżek mąki pszennej,
  • 15 łyżek oleju,
  • 15 łyżek mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Polewa;
  • 125 g masła,
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 10 łyżek drobnego cukru,
  • 3 - 4 łyżki kakao.
  • Dodatkowo;
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 100 g drobno posiekanych orzechów.
Składniki