Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łakocie z twarogiem"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 204
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 204
Składniki
Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa albo przeciskam przez praskę do ziemniaków. 2Mąkę przesiewam na stol- nicę wraz z sodą. Dodaję zmielony taróg,
żółtka, cukier oraz sól. Z białek ubijam sztywną pianę. Dokładam do pozostałych składników. Zagniatam ciasto, posypując stolnicę mąką. 3 Gładkie ciasto rozwałkowuję na grubość około 1/2 cm. Szklanką wycinam krążki. W każdym z nich robię kieliszkiem dziurkę.
W szerokim garnku roz grzewam olej (ok. 1,5 litra). Wrzucam porcjami serowe oponki oraz małe kółeczka po- zostałe po wycinaniu dziurek. Smażę na złoto z obu stron na niezbyt dużym ogniu. 5Gotowe ciastka ostrożnie wyjmuję łyżką cedzakową. Osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, układam je na paterze i dość obficie oprószam cukrem pudrem.
<strong>Marta Lewicka z Wieliczki</strong>Źródło: Tina