Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łaciate kremówki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Składniki
12 porcji, czas ok. 60 min; sztuka – 610 kcal, cena 2,30 zł.
Krok pierwszy . Żółtka ubij na puszystą masę z 3 łyżkami cukru. Dalej ubijając, dodawaj olej, 150 ml zimnego mleka oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i 2-3 łyżkami naturalnego kakao.
Krok drugi. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli oraz 3 łyżkami cukru. Pianę wmieszaj delikatnie do przygotowanego ciasta. Całość przełóż do wyłożonej pergaminem formy. Piecz ok. 40 minut w temp. 170 st.
Krok trzeci . Ciasto wystudź. Za pomocą rurki cukier niczej zrób w nim otwo ry. Przygotuj budyń z 2 op. proszku, 800 ml mleka i 3 łyżek cukru. Ciepłą masę utrzyj z 20 dag masła i likierem. Wylej na ciasto, ostudź.
Krok czwarty. Ugotuj budyń z 2 op. proszku, 6 łyżek cukru, 800 ml mleka i 4 łyżek kakao. Dodaj pozostałe masło, utrzyj na krem, przestudź. Ciemny krem wylej na jasną masę. Dekoruj ciasto wiórkami i czekoladą.Źródło: Świat kobiety