Łaciata rolada z kremem malinowym

Łaciata rolada z kremem malinowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Słodkie maliny i gorzka czekolada,czego więcej można chcieć.

Składniki

  • 4 duże jajka,50gr. mąki ziemniaczanej,75gr. mąki pszennej,200gr.cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,350gr.kremowego twarożku,400 gr. kremówki,
  • opakowanie cukru waniliowego,6 łyżeczek żelatyny,400gr.malin,
  • 2łyżki kakao,pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie

  1. Białka ubić z 3 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną pianę.Stopniowo dodawać 100gr.cukru i żółtka.Mąki wymieszać z proszkiem ,dodać do masy .Delikatnie połączyć.Ciasto podzielić na pół,do jednej połowy dodać kakao.Dużą blachę wyłożyć pergaminem,wylać białe ciasto a na nie ciemne .Delikatnie przemieszać warstwy widelcem by powstał "marmurek".Piec ok. 25 minut w temp.180 stopni.Upieczony biszkopt wyłożyć na posypany cukrem ręcznik kuchenny,zdjąć pergamin a biszkopt zrolować razem z ręcznikiem.

  2. 250gr.malin zmiksować i przetrzeć przez sitko.Mus utrzeć z twarożkiem,100gr cukru,cukrem waniliowym.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku,śmietanę ubić.Dodać trochę kremu do żelatyny,wymieszać i połączyć z pozostałym kremem.Dodać bitą śmietanę i 100. całych malin.Gdy krem zacznie tężeć rozsmarować go na przygotowanym biszkopcie.Zrolować i odstawić do stężenia.

  3. Pozostałą śmietanę ubić,czekoladę zetrzeć na tarce.Roladę udekorować śmietamą,wiórkami czekplady i pozostałymi malinami.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 06 lipca 2018
Maliny i czekolada...to musi być pyszne :))))
livingandcooking 06 lipca 2018
Zapewniam że jest pyszne.
Składniki
  • 4 duże jajka,50gr. mąki ziemniaczanej,75gr. mąki pszennej,200gr.cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,350gr.kremowego twarożku,400 gr. kremówki,
  • opakowanie cukru waniliowego,6 łyżeczek żelatyny,400gr.malin,
  • 2łyżki kakao,pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Składniki