Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka w wykonaniu i smaczna. Krem kawowy sprawia, że ciasto nie jest za słodkie. Polecam.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Wciąż miksując wbijać po jednym żółtku. Następnie dodawać porcjami przesiane i zmieszane obie mąki z proszkiem. Na koniec dodać gorącą wodę i olej. 6 łyżek "jasnego" ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka i odcinamy róg. Dużą blachę (tej z wyposażenia kuchenki) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienko olejem lub masłem. Wyciskamy na niej dowolne wzory i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty.. Wyjmujemy nasz "szablon " z jasnego ciasta do wystudzenia. Do reszty ciasta dodajemy kakao i delikatnie wypełniamy wolne przestrzenie między nimi. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 12 minut. Gorące zwijamy razem z papierem w roladę i odstawiamy do wystudzenia.
Kawę rozmieszać z wrzątkiem. Ostudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i zimną kawę. Rozsmarować na powierzchni ostudzonego biszkoptu. Zwinąć ciasno w roladę. Dodatkowo owinąć w papier do pieczenia i schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.