Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając.
Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta.
2/3 ciasta wykładam do blaszki (30x20 cm) wyłożonej papierem i posypuję bakaliami, a do 1/3 ciasta dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaowe ciasto wykładam kleksami na białe ciasto, a następnie rozprowadzam patyczkiem tworząc „mazaje”.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka.
Kiedy ciasto wystygnie, polewam je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Smacznego
Komentarze do przepisu (24)
*Przejdziesz do wersji klasycznej