Łabędzi puch - slodkawielkanoc

Łabędzi puch - slodkawielkanoc
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
ciasto biszkoptowe z kremem do którego dodajemy kajzerki

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem: 2 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła
  • Do nasączenia: 1 łyżeczka aromatu waniliowgo
  • 3/4 szkl wody
  • 2 łyżki wodki
  • Dodatkowo: słoik dżemu z czerwonej porzeczki
  • 3 – 4 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie ucierając już łyżką dodajemy żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 35x 24 cm. Pieczemy w do 160st ok 35-40 minut

  2. Krem: Bułki zalewamy 2 szklankami mleka i odstawiamy. Kiedy napęcznieją blendujemy je na papkę razem z mlekiem, w którym się moczyły. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła, gotujemy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
    Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce masy z bułkami.

  3. Biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki, nasączamy i smarujemy dżemem. Wykładamy 3/4 kremu, rozsmarowujemy; przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 08 stycznia 2018
Pięknie wygląda a krem z dodatkiem kajzerek bardzo ciekawy:)Muszę spróbować!
PysiaGotuje 08 stycznia 2018
Łaał! Świetnie wygląda :) pierwszy raz spotykam krem do ciasta z dodatkiem kajzerek, odjazd! :D
Kate85 16 stycznia 2018
Ale apetyczne ciacho!!! :) Cudowne :)
Składniki
  • Biszkopt: 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem: 2 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła
  • Do nasączenia: 1 łyżeczka aromatu waniliowgo
  • 3/4 szkl wody
  • 2 łyżki wodki
  • Dodatkowo: słoik dżemu z czerwonej porzeczki
  • 3 – 4 łyżki wiórków kokosowych
Składniki