Łabędzi puch

Łabędzi puch
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: luna76
Przepis na to ciasto otrzymałam od teściowej mojej sąsiadki. Polecam, ciasto jest naprawdę przepyszne :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 12 płaskich łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżek mąki
  • Masa :
  • 3 szklanki mleka
  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 3-4 bułki kajzerki, ja dałam cztery
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • Posypka:
  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier na zmianę z żółtkami. Do masy jajecznej przesiewam mąkę i delikatnie mieszam. Blachę do pieczenia wykładam papierem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na ok 40 min. Upieczone wyjmuję, usuwam papier, studzę i kroję na dwie części.
    Mleko z wiórkami zagotowuję. Do gorącego dodaję bułki kajzerki i mieszam na jednolitą masę. Jeśli trzeba miksuję blenderem. Odstawiam by masa całkowicie wystygła.
    Masło o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce wystudzoną masę z bułek .
    Na desce układam pierwszą część biszkoptu, na to wykładam 2/3 masy , przykrywam drugim biszkoptem, wykładam resztę masy.
    Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażam na patelni, aż wiórki się zrumienią. Mieszając studzę i posypuję wierzch ciasta. Całość schładzam w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Komentarze do przepisu (11)

ggosienka68 05 sierpnia 2014
Ciekawi mnie ta masa z kajzerkami:)) na niedzielę zrobię :))
Futka 06 sierpnia 2014
Śliczne i pyszne te łabędzie słodkości :)
ggosienka68 11 sierpnia 2014
Upiekłam ciasto na niedzielę i muszę napisać,że masa bardzo ciekawa :)) jak ktoś ma dosyć masy budyniowej i... Czytaj całość »
Upiekłam ciasto na niedzielę i muszę napisać,że masa bardzo ciekawa :)) jak ktoś ma dosyć masy budyniowej i śmietanowej, to jak najbardziej powinien zrobić to ciacho :))Masa bardzo delikatna i lekka. Polecam, bo fajna odmiana dla tradycyjnych mas :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 12 płaskich łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżek mąki
  • Masa :
  • 3 szklanki mleka
  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 3-4 bułki kajzerki, ja dałam cztery
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • Posypka:
  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Składniki