Łabędzi puch

Łabędzi puch
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: zosiulek
PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTO

Składniki

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl.cukru
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa
  • 2 czerstwe bułeczki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dkg.wiórków kokosowych
  • 30 dkg.masła
  • Dżem z czarnej porzeczki
  • Posypka
  • 1 łyżką masła
  • 10 dkg.wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dosypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22 x 37 cm) i piec w temp. 170 stopni C przez ok. 40 minut. ( termoobieg)

  2. Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Kiedy będą już całkiem rozmoczone, zmiksować na jednolitą masę blenderem.
    Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut, cały czas mieszając. Odstawić masę do ostygnięcia.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.Biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy posmarować dżemem.Na dżem wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Rozsmarować równo na powierzchni.

  3. Posypka:
    Przygotować posypkę na wierzch: masło roztopić na patelni, na małym ogniu. Dodać cukier, mieszać, aż się rozpuści. Dopiero wtedy wsypać wiórki. Mieszać, aż posypka będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę przesypać do miseczki i zostawić, by lekko przestygła.Na wierzchu ciasta rozłożyć jeszcze ciepłą posypkę. Lekko wklepać ją w ciasto, by się trzymała.Gotowe ciasto wstawić do lodówki.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 09 listopada 2013
Ciach rzeczywiście wygląda jak puch
disgust 15 stycznia 2014
wygląda jak puch, smakuje jak puch, jest bardzo delikatne w smaku :) ale pyszne, byłam zachwycona samym budyniem z... Czytaj całość »
wygląda jak puch, smakuje jak puch, jest bardzo delikatne w smaku :) ale pyszne, byłam zachwycona samym budyniem z bułek, musiałam się powstrzymywać żeby go nie podjadać. Ale w całości ciasto jak dla mnie trochę za mało wyraziste, nie wiem może powinnam dać więcej dżemu, ale ogólnie przepis jest w porządku i mogę polecić :)
Składniki
  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl.cukru
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa
  • 2 czerstwe bułeczki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dkg.wiórków kokosowych
  • 30 dkg.masła
  • Dżem z czarnej porzeczki
  • Posypka
  • 1 łyżką masła
  • 10 dkg.wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
Składniki